Hotel Csillag Tokaj, 4465 Rakamaz, Horgász utca 3.

Halra Bor Étterem

A szállodához tartozó Halra Bor Étterem, melynek neve is elárulja az irányt, halas ételekkel és mellé finom Tokaj-Hegyaljai borokkal várja a nálunk megszálló Vendégeket. Természetesen tradicionális magyaros ételek is megtalálhatóak a kínálatban.

Az étterem története

Az épület helyén a II. világháborút megelőzően egy hídőr ház állt, ami – vélhetőleg a híd lebombázásával – megsemmisült. Az 1950-es években az új Erzsébet híd építésekor felvonulási épületként funkcionált az építők számára, majd 1978-ban amikor megépült Rakamaz község úttörő tábora, ez volt a táborlakók menzája. Meg kell nyugtatnunk, hogy 1994-es megnyitásunk óta nem menzaként üzemeltetjük a helyet!

Az úttörő múlt jegyeit még mindig felfedezhetjük az étterem északi falán, ahol Huszár művész úr alkotása található. Sok beszélgetésnek volt már témája vendégeink körébe ez a fal: valakit kimondottan bosszant, van akit jó kedvre derít, de olyan is akad aki minden alkalommal megmutatja ismerőseinek, ha erre jár. Nem gondoljuk, hogy bárkinek is tiszte lenne eldönteni ezen hagyaték sorsát, amit mi szeretnénk megőrizni az utókor számára, azokkal az 1980-as évekből megmaradt emlékkönyvekkel együtt, amit több száz kisdobos és úttörő rajzolt tele boldog táborozása idején.

Az utolsó kisdobos kivonulása után Rakamaz község önkormányzatának tulajdonába került az ingatlan, aki bérbe adta gyermeküdültetés céljára, míg családi vállalkozásunk 1994-ben megvásárolta. Az évezred végéig elsősorban az étteremhez tartozó 100 férőhelyes turistaház vendégeit étkeztettük szezonálisan, másodrendű volt a városból átsétáló turisták és az átutazóban lévő kirándulók kiszolgálása. Ezen szemléletünket megváltoztatva, már több mint 10 éve főként az egyéni vendégek ellátására koncentrálunk télen-nyáron itt a Bodrog és a Tisza összefolyásánál.

Filozófiánk

A vendéglátás, hasonlóan más szakmákhoz folyamatosan fejlődik és talán egyáltalán nem túlzás, ha a leginnovatívabb ágazatokhoz soroljuk. A jó vendéglátós soha nem elégszik meg azzal a tudással és ismerettel, amit már megszerzett! Mindig nyitott szemmel járunk a világban, mert akár egy nagymamától, de akár egy távol-keleti országból is lehet valami olyan receptet, technológiát vagy eljárást elcsenni, ami különlegesebbé, egyedibbé teszi a kínálatot. Ma már nem elég csak finomat, vagy csak egészségeset, vagy esztétikusat a vendég elé tenni – az ételnek napjainkban mindhárom elvárásnak meg kell felelnie. Ekkor még nem beszéltünk a tudatos alapanyag beszerzésről, sem a tájjellegű ételek megismertetésének fontosságáról vagy akár a vegetáriánus vagy vegán vendégek kulináris igényeinek kielégítéséről.

Fontos számunkra a helyi termelőktől és halászoktól vásárolt friss termékek minősége mellett megélhetésük is, a bevásárlásnál prioritást élveznek a magyar termékek a külföldiekkel, vagy a régióban előállított alapanyagok akár a dunántúliakkal szemben. Szemléltetve az előbbieket, halat igyekszünk Béla bácsitól a tokaji halásztól, zöldséget Gávavencsellőről a termelőtől, bort Rátkáról az Angyal Pincészetből, húst a rakamazi hentestől beszerezni.

MEGNÉZEM AZ ÉTLAPOT

MEGNÉZEM AZ ITALLAPOT

Véleményünk szerint nem az étlap hossza, a bonyolult ételek hada és a sokszor magyarosnak álcázott zsíros fogások sora a titka egy jó étteremnek. A kínálatunk összeállításakor igyekeztünk a tájjellegű, a reform és a hagyományos ételeket is felsorakoztatni. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Tokaj-Hegyalja és a két folyó közelsége szinte minden fogásunkban benne van. Étlapunk elején heti vagy havi ajánlatunkat találhatja, mely mindig változik évszakoknak és idényeknek megfelelően, hiszen a friss tökfőzelék vagy lecsó nyári alapanyagokból a legjobb, de a disznótorost és a farsangi fánkot is szívesebben esszük télen. Ezután az állandó étlap következik, – ami nem egy Andersen mese – mivel nem volt célunk ezeregy közepesen elkészíthető ételt kínálni. Ennek oka, hogy úgy gondoljuk minél terjedelmesebb egy étlap, annál kevésbé frissek és ízletesek az ételek. Mint sokan, – közöttük néha mi is – estünk abba a hibába, hogy egyszerre szerettünk volna halászcsárda, olasz taverna, magyaros kifőzde, török gyorsétterem és thai büfé lenni egyszerre, hogy mindenki megtalálja a számítását az étlapot fellapozva. Úgy véljük ez rossz gondolatmenet, mivel más-más alapanyagok, technológia és személyzet kell egy olasz pizzéria, egy thai büfé, egy török gyorsétterem, egy magyaros kifőzde és egy halászcsárda üzemeltetéséhez is. Mi a helyi, házias, főként halból és akár Tokaji bor hozzáadásával készült ételekben igyekszünk jók lenni! Ezen filozófiánkkal szeretnénk egy új irányt mutatni ebben a régióban, reméljük az Ön megelégedésére is!

SZÉP-kártyát elfogadunk!

Aktuális programajánló

Halra Bor Étterem
Prés Borbár - borvacsora
VII. Tokaji Utcazene Fesztivál

Testvérszállodáink és kiemelt partnereink

Tokaj Hotel

Mercure Hotel

Megújult szálloda Tokaj központjában, csodás kilátással
Hajókirándulás

Hajókirándulás

Hajózás hazánk legszebb folyóvizein
Halra Bor Étterem

Halra Bor Étterem

Házias, hangulatos étterem
Prés Borház

Prés Borház

Borbár és Borszaküzlet Tokaj szívében
Zenit Vízibázis

Zenit Vízibázis

Jelmondatunk: Mi garantáltan vízre visszük!